بسم اللَّه الرّحمن الرّحیم
یا مقلّب القلوب و الأبصار. یا مدبّر اللّیل و النّهار. یا محوّل الحول و الأحوال حوّل حالنا الى احسن الحال
عید سعید نوروز را که نزدیک به ایام ولادت حضرت خاتمالانبیاء (صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم) و امام جعفر صادق (علیه الصّلاة و السّلام) است و به برکت نزدیکى به این ایام مبارک، شرافت بیشترى پیدا کرده است، به همهى هممیهنان عزیزمان در سراسر کشور، و هم چنین به ایرانیان ساکن در کشورهاى دیگر جهان در سراسر عالم، و هم چنین به مردم کشورهايى که عید نوروز را گرامى می دارند و آن را براى خود جشن می گیرند، تبریک عرض می کنم، مخصوصاً تبریک عرض می کنم به خانوادههاى معظم شهیدان و ایثارگران و جانبازان، و امیدوارم که همه سال نیکويى را در پیش داشته باشند.
سال ۸۷ که بر ما گذشت، سال بسیار پر ماجرايى بود. هم در زمینهى مسائل بینالمللى، و هم در زمینهى مسائل کشور. در سطح بینالمللى حوادث بزرگ و مهمى اتفاق افتاد که بىگمان در مجموعهى سیاست هاى جهانى داراى تأثیرات عمیق و مؤثرى است، که از جملهى آن ها در زمینهى اقتصادى، بحران عظیم مالى و اقتصادى است که از کشور آمریکا شروع شد و به اروپا و دیگر کشورها و از جمله به کشورهاى منطقهى ما رسید. این مسئله براى مردم جهان، مسئلهى بسیار مهمى است، نه فقط در زندگى روزمرهى آنها و برنامهریزىهاى اقتصادى آنها تأثیر می گذارد، بلکه در دیدگاههاى آنها نسبت به نظریات اقتصادى و اقتصاد سرمایهدارى احتمالاً تأثیرات شگرفى را بر جاى خواهد گذاشت. خوشبختانه کشور ما و ملت ما توانستند تا حدود زیادى از آثار زیان بار این طوفان سهمگین جهانى خود را برکنار بدارند، و البته هم چنان مراقبت هاى لازم بایستى ادامه پیدا کند.
از جملهى مسائل مهم جهان و منطقه در سالى که گذشت، مسئلهى حملهى رژیم صهیونیستى به غزه بود، که همهى چشمهاى جهانیان را به خودش معطوف کرد. عدهاى از این نظرگاه به مسئله نگاه کردند که با مقاومت اسلامى و با مسئلهى فلسطین، داراى عنادوکینهى دیرین بودند(که عمدتاً سیاستمدارانِ بسیارى از کشورهاى غربى از این جمله بودند)عدهاى هم با نگاه طرفدارانهى از ملت مظلوم فلسطین و مردم غزه به مسئله نگاه کردند. اما نتايجى که در این حملهى ناجوانمردانه و ظالمانه مترتب شد، براى همهى دنیا بهتآور بود. بیست و دو روز مردم بىدفاع غزه مقاومت کردند و رژیم صهیونیستى بیست و دو روز با تمام قوا به این مردم حمله کرد و پایان این ماجرا با ناکامى رژیم صهیونیست همراه بود. این براى مردم دنیا یک تجربهى بسیار مهمى است در زمینهى امکان مقاومت ملّتها در مقابل زورگويى و ستمگرى ستمگران و زورگویان. غیر ازاین ها، مسائل گوناگون متعددى هم در منطقه و همچنین در سطح جهان اتفاق افتاد که از آنها عبورمی کنیم.
در سطح کشور هم مسائل مهمى از آغاز سال تا امروز داشتهایم. سال ۸۷ با خبرهاى خوش هستهاى آغاز شد و ملت ایران آگاه شدند که جوانان آنها، دانشمندان متبحر و کوشاى آن ها توانستند علىرغم تحریم هاى جهانى، پیشرفت خودشان را در مسائل هستهاى کشور به اثبات برسانند و توانايى ملت ایران را در یک چنین مسئلهى مهمى به همهى جهانیان ثابت کنند، این براى ملت ایران نه فقط در زمینهى علمى، بلکه در زمینههاى گوناگون دیگر، ارج و اعتبار جدیدى را در چشم هاى جهانیان به وجود آورد.
مجلس شوراى اسلامى هم به حمداللَّه براى دورهى هشتم تشکیل شد و در طول سال، این مجلس با همکارى دولت محترم کارهاى خوبى را تصویب و اقدام کردند، که امیدواریم این همکارى همچنان ادامه داشته باشد. در طول سال بحمداللَّه کارهاى بزرگ دیگرى هم در زمینههاى مختلف انجام گرفته است. در همین زمینهى هستهاى، در پایان امسال راهاندازى موقت و آزمایشى نیروگاه بوشهر را داشتیم، که این هم خبر مهم و بزرگى است.
البته این هم از نتايج پیشرفت دانشمندان خود ما در داخل کشور است که همهى دنیا را قانع کرد که راه پیشرفت هستهاى ملت ایران را نمی شود بست.
از جملهى این پیشرفت هاى علمى و فناورى، پرتاب ماهوارهى امید بود که کشور را در ردیف کشورهاى بسیار معدود جهان در مورد این فناورى قرار داد و چشم جهانیان را متوجه ایران کرد و نشان داد که ملت ایران از درون می جوشد و از درون رشد می کند و توانايى پیشرفت ملت ایران، توانايى محدودى نیست.
در زمینهى مسائل اقتصادى هم من باید به ملت عزیزمان عرض کنم که علىرغم موج عظیم و طوفان خانهبراندازِ رکود اقتصادى و بحران اقتصادى در عالم، و علىرغم تحریم هايى که علیه ایران به خاطر مسئلهى انرژى هستهاى و دیگر مسائل انجام گرفت، مسئولین کشور توانستهاند بر این موج فائق بیایند و تا حدود زیادى تبعات و آثار منفى این موج را در کشور کنترل کنند و نگذارند که ملت ما در این موج عظیمى که خیلى از کشورها را دچار مشکلات بسیار زیادى کرد، بغلتد و ملت سر پاى خود بایستد. انشاأللَّه پیشرفت هاى اقتصادى باید روزبهروز شکوفاتر بشود و ملت را خوشحالتر کند و انشاأللَّه امکان و زمینهى پیشرفت هاى گوناگون را در عرصههاى مختلف به وجود بیاورد.
همان طور که مشاهده می کنید، سال نوآورى و شکوفايى خوشبختانه با نوآورىهاى زیاد و شکوفايىهاى چشم گیر همراه شد و توانست این شعار را در مرحلهى مقدماتىِ خود کاملاً فعال کند. البته شکوفايى و نوآورى مخصوص این سال نبود؛ ما در آینده هم در سالهاى گوناگون بایستى همین خط را با جدیت پیگیرى و تعقیب کنیم و انشاأللَّه خود را به نقطهاى که در زمینهى علمى و فناورى، شایستهى ملت ایران است، برسانیم.
آنچه من به ملت عزیزمان عرض می کنم، این است: ما در دعاى اول سال خواندیم که: «یا محوّل الحول و الأحوال. حوّل حالنا الى احسن الحال» حالِ ما را به نیکوترین حال ها تبدیل کن. این، ارادهى الهى است، اما تلاش ملت ایران، تلاش خود آحاد ما مردم، یقیناً لازم است و زمینهى ضرورى براى توجه لطف خدا و رحمت الهى است. ما باید همت کنیم براى تحویل احوال خود، براى نیکوکردن زندگى خود، ذهن خود، دل خود، دنیا و آخرت خود؛ این وظیفهى یکایک ملت ایران است..
ما در زمینه ى مصرف، در زمینهى هزینه کردن منابع مالى کشور که به وسیلهى خود ما و به وسیلهى همهى برادران هممیهن ما و به وسیلهى مسئولین کشور با زحمت زیاد به وجود مىآید، دچار نوعى بىتوجهى هستیم، که بایستى این را تبدیل کنیم به یک توجه و اهتمام خاص. ما دچار اسراف هستیم، ما دچار ولخرجى و ولنگارى در مصرف هستیم. این را من در اول سال، انشاأللَّه در سخنرانى، با جزئیات آن براى مردم عزیزمان توضیح خواهم داد ما بایستى مصرف کردن را مدبرانه و عاقلانه مدیریت کنیم. مصرف نه فقط از نظر اسلام، بلکه از نظر همهى عقلاى عالم، چیزى است که باید تحت کنترل عقل قرار بگیرد. با هوى و هوس، با خواهش دل و آنچه که نفس انسان از انسان مطالبه می کند، نمی شود مصرف را مدیریت کرد. کار به جايى می رسد که منابع کشور به هدر می رود، شکاف بین فقرا و اغنیاء زیاد می شود، عدهاى در حسرت اوّلیات زندگى می مانند و عدهاى با ولخرجى و ولنگارى در مصرف، منابع را هرز و به هدر می دهند.
ما بایستى الگوى مصرف را اصلاح کنیم. ما بایستى به سمت اصلاح الگوى مصرف حرکت کنیم. مسئولین کشور در درجهى اول ( چه قوهى مقننه، چه قوهى مجریه، و چه سایر مسئولین کشور، قوهى قضائیه و غیر آن ها ) و اشخاص و شخصیتها در رتبههاى مختلف اجتماعى، و آحاد مردم ما از فقیر و غنى، بایستى به این اصل توجه کنند که باید الگوى مصرف را اصلاح کنند. این جور مصرف کردن در همهى زمینهها(در امور ضرورى زندگى، در زیادىهاى زندگى)مصرف کردن بىرویّه و بدون منطق و بدون تدبیر عقلانى، به ضرر کشور و به ضرر آحاد و اشخاص ماست. من از عموم مردم و بخصوص از مسئولین درخواست می کنم، خواهش می کنم که در این زمینه فعالیت خودشان را در این سال زیاد کنند، افزایش بدهند و براى اصلاح الگوى مصرف برنامهریزى کنند.
لذا من این سال را، سال «حرکت مردم و مسئولین به سوى اصلاح الگوى مصرف» می دانم و امیدوارم که این عنوان که «اصلاح الگوى مصرف» است ، براى همهى ما دستورالعمل باشد و همهى ما بتوانیم برطبق این شعار مهم و حیاتى و اساسى براى کشور عمل کنیم و از منابع کشورمان به بهترین وجهى استفاده نمايیم.
یاد امام عزیز و بزرگوار را گرامى میدارم،یاد شهیدان عزیز را گرامى میدارم و به همهى آحاد ملت ایران مجدداً سلام و تبریک عرض میکنم.
والسّلام علیکم و رحمةاللَّه و برکاته
پيام نوروز 1388 رهبر معظّم انقلاب اسلامي«مدظلّهالعالي»
.