مشهد النذور: مرقد عبیدالله بن عمر الاطراف فرزند امیرالمومنین علی (ع) است. این بارگاه که در منطقه اعظمیه بغداد واقع شده به مشهد النذور معروف است چرا که اهالی بغداد نذرهایشان را به آن جا می برند و حاجت روا برمی گردند. عبیدالله در سال 150 هجری قمری با دسیسه منصور در سن 67 سالگی به شهادت رسید.
سید ادریس: وی که از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است در سال 914 هجری قمری از طرف شاه اسماعیل صفوی به سمت نقیب النقبایی منصوب شد و به سال 948 در بغداد درگذشت و در املاک خود دفن گردید.
مرحوم کلینی: ثقه الاسلام کلینی از عالمان ومحدثان بزرگ شیعه در قرن سوم هجری است. وی در زمان خودش رئیس شیعه و موثق ترین و استوارترین محدثان در نقل حدیث بوده و کتاب شریف کافی که یکی از منابع مهم و کتب اربعه حدیث شیعه است را در مدت بیست سال تالیف کرد که جمعا شامل هشتاد هزار روایت است.کلینی در ماه شعبان سال 329 رحلت کرد.
نواب اربعه امام زمان (عج): امام زمان (عج) در زمان غیبت صغری به وسیله چهار سفیر مخصوص خود با مردم در تماس بودند و بسیاری از نیازمندی های مردم را از طریق نمایندگان خاص خود برطرف می نمودند. این چهار نفر عبارت بودند از عثمان بن سعید الاسدی که در اواخر قرن سوم درگذشت، ابوجعفر محمد بن عثمان بن سعید الاسدی که در جمادی الاولی سال 305 هجری قمری رحلت کرد، ابوالقاسم حسین بن روح نوبختی که در سال 326 رحلت فرمود و ابوالحسن علی بن محمد سمری که در نیمه شعبان سال 329 از دنیا رفت.
شهر مدائن: مدائن در 40 کیلومتری جنوب بغداد و در سمت غرب رودخانه دجله شهر تیسفون پایتخت امپراطوری ساسانیان قرار دارد که از به هم پیوستن چند شهر به وجود آمده است که بعد از اسلام در سال 14 هجری قمری هنگامی که این شهر توسط سعدبن ابی وقاص فتح شد نام مدائن به خود گرفت و سلمان فارسی از سوی خلیفه دوم نخستین حاکم آن شد و تا اوائل خلافت امام علی (ع) ادامه داشت تا اینکه در همان جا از دنیا رفت و دفن شد.
اماکن تاریخی و زیارتی مدائن
طاق یا ایوان کسری: طاق یا ایوان کسری از آثار تاریخی عصر ساسانیان، باقی مانده بخشی از کاخ بزرگ متعلق به شاپور ذوالاکتاف در قرن سوم میلادی است. امروزه از آن کاخ عظیم تنها قسمتی از یک تالار بزرگ، سقف و ایوان معروف کسری باقی مانده و معروف است که این طاق در شب تولد پیامبر اکرم (ص) شکاف خورد و چهارده کنگره آن فرو ریخت.
مرقد سلمان فارسی: سلمان فارسی از یاران جلیل القدر و باوفای رسول خدا (ص) و امام علی (ع)، در دوران خلافت خلیفه دوم حاکم مدائن شد. او در دوران حکومتش زندگی بسیار ساده ای داشت و همانند فقیرترین مردم زندگی می کرد. سرانجام پس از آن که در سال 36 قمری وفات یافت نزدیکی ایوان کسری به خاک سپرده شد.
آرامگاه حذیفه بن یمان: از یاران رسول خدا (ص) و از شیعیان خاص امام علی (ع) بود. او در جنگ های جمل، صفین و نهروان از مردان نظامی برجسته محسوب می شد. او در سال 36 قمری از دنیا رفت و در نزدیکی قبر سلمان فارسی به خاک سپرده شد.
شنبه 91/5/14
منبع : حج