1- اولین اثر شهادت حجربن عدی و یارانش رسوایی معاویه و شکل گرفتن اعتراضها و سرزنش های گسترده علیه او بود . او که خویشتن را منادی حلم و آزادی می دانست ، دیگر حرفی برای گفتن نداشت . مردم را به هیجان آورد . خشم و اندوه ، جهان اسلام را فرا گرفت .
2- در نگاه شخصیت های آگاه مسلمان ، شهادت حجربن عدی ، صحابی نامدار رسول خدا (ص) با آن وضع رقت بار ، حرمت اسلام را در هم شکسته بود ، برخی از شخصیت ها و سر شناسان مسلمان ، که دل به گوشه گیری و دوری از رخداد های سیاسی روز سپرده بودند عبا شنیدن فاجعه شهادت حجر ناخشنودی خویش راآشکارا ساختند .
3- زنبیل در دست از بازار مدینه می گذشت که خبر شهادت حجر را شنید . از حرکت باز ایستاد و از فرط ناراحتی زنبیل از دستش افتاد . گوشه ای نشست و در حالی که زانوان خویش را به نشانه اندوه در آغوش گرفته بود ،ناخشنودی خود را از ناتوانی و گرفتار آمدن مسلمانان به فرمانروایی معاویه ابراز داشت .
4- حسن بصری ، از دانشمندان معروف اهل سنت و معاصر حجربن عدی ، پس از شنیدن خبر شهادت حجر همواره غمگین می نمود و مکرر می گفت معاویه در زندگی چهار گناه مرتکب شد که هر یک به تنهایی برای اسلام گمراهی و رسیدن او به عذاب الهی کافی است .
الف – شمشیر کشید و با مکر و فریب حکومت به چنگ آورد .
ب- زیاد بن ابیه را برادر خود و پسر ابوسفیان خواند .
ج- خلافت مسلمانان را به فرزند می خواره اش ، که تنبور می نواخت و لباس حریر می پوشید سپرد .
د- حجربن عدی رابه شهادت رساند ، سپس سه بار با چهره غمگین می گفت:
5- در بستر مرگ ، وحشت زده می گریست و می گفت : (( روز محاکمه من درباره حجربن عدی بس دراز خواهد بود . مرا با حق تو ، چه افتاد ؟((حجر)) وصیت کرد :
آرامگاه حجربن عدی و یارانش
مظلومیت و یارانش در آرامگاه آنها نیز دیده می شود چرا که بدن های این شهدا در منطقه مدفون هست و سرهایشان در نزدیکی حرم حضرت رقیه در مسجدی به نام مدفون می باشد . بدنهای این شهدا که در روستایی به نام معروف هست مدفون می باشد و. مقبره و گنبد رنگی و بزرگی به رنگ خاکستری براق وجود دراد . اطراف مرقد مساحت وسیعی برای نشستن زوار دیده می شود . روی دیوار ها و سقف ، چراغ ها و هدایای از سویی مومنان جهان ، قابل مشهده است . بر بالای قبر ، ضریح زیبایی قرار دارد و اطراف آن با قالبهای گرانبها مفروش شده است . بریکی از دیوارهای حرم وی ، تابلوی زیبایی از حریر وجود دارد که شعری از بر آن گلدوزی شده است . در کنار مرقد مسجد بزرگی به نام حجربن عدی ساخته شده است که هر روز در آن نماز جماعت برگزار می شود . محوطه وسیعی اطراف آن پر از زوار و وسایل مختلف برای راحتی مهیاست . چنان که پیداست این روستا به زودی شهری بزرگ خواهد شد . زیرا درآن ساختمان ها و محل های تجاری زیادی در دست ساخت است. و اما مرقد مطهر دیگری که سرهای مبارکشان مدفون هست در > یا مسجد نزدیکی مقام حضرت رقیه در دمشق می باشد . مقبره آنان دارای ضریح فلزی به رنگ زرد است . بر روی ضریح از بانی آن به نام به سال 1413 یاد شده است .. فضای مقبره حدود 25*25 متر مربع بوده و محرابی بسیار ساده دارد . این مسجد در سمت در خیابان اصلی مسیر حرم حضرت ر قیه و حدود 500 متر پایین تر از قرار دارد .
همچنین اسامی شهدا بر روی کتیبه ای در بالای این حجره که در سمت راست راهروی مسجد است دیده می شود . این مسجد امروزه به نام و نیز معروف است . بنای آن را به نسبت می دهند که وی مکان آن را تخریب و جامع بزرگی در سال 721 به جای آن ساخت.
تاریخ انتشار:92/2/22 - 17:25