تيم اعزامي صد نفره پزشكي ايران به عتبات در قالب دو گروه ساماندهي ميشوند يكي با جمعيت هلال احمر عراق و يك تيم با عتبه امام حسين(ع) همكاري ميكنند. يك چادر نيز در بينالحرمين و يك چادر در خيابان جمهوري كربلا مستقر است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت شمسا به نقل از پايگاه اطلاع رساني حج، بازهم گاهشمار هجري قمري به روز دهم محرم نزديك ميشود و مانند هر سال بسياري از مشتاقان زيارت حرم امام حسين (ع) از سراسر جهان در اين ايام كولهبار سفر ميبندند، اما وجود دو بيماري كرونا و ابولا كه به همسايگي ايران هم رسيده است و نيز موضوع ناامني كشور عراق، كم و بيش زائران و خانوادههاي آنها را نگران ميكند. براين اساس در آستانه روز عاشورا با دكتر علي حيدري، معاون عتبات عاليات مركز پزشكي حج و زيارت هلال احمر ايران پيرامون تدابير اين مركز براي ارائه خدمات بهداشتي و درمانی به زائران ايراني به گفتوگو نشستهايم كه ميخوانيد.
با توجه به استقبال شيعيان براي حضور در كربلاي معلي در ايام تاسوعا و عاشوراي حسيني، مركز پزشكي حج و زيارت چه تمهيداتي را براي امنيت بهداشتي زائران ايراني و ديگر زائران انديشيده است؟
عتبات در تاسوعا و عاشورا و در كل ماه محرم شرايط بسيار ويژهاي دارد. واقعيت اين است كه در روز عاشورا در كربلاي معلي شور و شوقي برپاست كه بسيار عجيب است. كساني كه در اين ايام در اين مكان مقدس حضور داشتهاند، كاملاً درك ميكنند. افراد بيقرارند و حال خاصي دارند. به طوري كه حس ميكنيد زمين و آسمان ميجوشد. مراسمي كه در اين دو روز در كربلا برپاست، قابل توصيف نيست.
ما در مناسبتهاي نيمه شعبان، تاسوعا و عاشورا و اربعين تيمي مضاعف بر درمانگاههاي مستقر در كربلا اعزام ميكنيم و سختترين مناسبت به لحاظ حجم كاري براي تيم پزشكي ايام تاسوعا و عاشوراست به طوري كه ارائه خدمات درماني در اين ايام كار بسيار سنگيني است.
آيا تيم اعزامي به كربلا و نجف در تاسوعا و عاشورا فقط به زائران ايراني خدمات ارائه ميدهند يا زائران عراقي هم ميتوانند در صورت بروز مشكل به اين چادرها مراجعه كنند؟
تيم اعزامي مركز پزشكي حج و زيارت به عتبات عاليات براي ايام تاسوعا و عاشورا ۶۰ نفر هستند. ما با دو مجموعه در عراق كار ميكنيم. درست است كه ما اعضاي هلال احمر هستيم و براساس پروتكلهاي جمعيت هلال احمر و فدراسيون صليب سرخ جهاني هلال احمر، كشورهاي مختلف با هم همكاري دارند. اما در عراق شرايط خاص است به طوري كه ما هم با جمعيت هلال احمر كار ميكنيم و هم با عتبه امام حسين (ع).
جالب است بدانيد آقاي شيخ عبدالمهدي كربلايي، نماينده مرجع عاليقدر شيعيان آيتالله سيستاني و توليت حرم امام حسين (ع) در جلسهاي كه با حضور نوري مالكي، نخستوزير پيشين عراق برگزار شد، از جمعيت هلال احمر ايران به عنوان بزرگترين همكار عتبه امام حسين (ع) نام برد و اين موضوع براي جمعيت هلال احمر ايران افتخاري است. تيم اعزامي ما ۷ محرمالحرام به كربلاي معلي اعزام شدند و تا چهاردهم محرم در كربلا مس
تقر هستند. عمدتاً تيم پزشكي جراح هستند و در كنار جراحان، طب اورژانس، طب بيهوشي و پزشك عمومي آقا و خانم و تكنيسين دارويي حضور خواهند داشت. اين پزشكان در قالب دو تيم ساماندهي ميشوند يكي با جمعيت هلال احمر عراق و يك تيم با عتبه امام حسين (ع) همكاري ميكنند. يك چادر در بينالحرمين و يك چادر در خيابان جمهوري مستقر ميشود. سه روز قبل از عاشورا و سه روز بعد از عاشورا اين تيم در اين دو مكان مستقر هستند.
اين چادرهايي كه در كربلا دائر ميشود، مختص زائران ايراني نيست و جمعيت هلالاحمر طبق وظيفه ذاتي خود به همه زائران از هر تابعيت و مليت در اين چادرها خدمات بهداشتي و درماني ارائه ميكند. از طرفي با وجود اينكه ارائه خدمات به زائران ايراني توسط درمانگاههاي مستقر در كربلا انجام ميشود، در صورت بروز مشكل زائران ايراني ميتوانند از اين چادرها نيز خدمت دريافت كنند.
براي اين ايام دارو و تجهيزات مورد نياز زائران ارسال شده است؟
دارو و تجهيزات به اندازه كافي ارسال شده است به طوري كه ذخيره خوبي از دارو و تجهيزات مورد نياز در عراق وجود دارد. اميدواريم با اين مجموعه بتوانيم خدمات خوبي را به زائران عتبات عاليات ارائه كنيم.
زائراني كه طي سال به مراكز درماني هلال احمر ايران مستقر در عراق مراجعه ميكنند، چه تعداد هستند؟ درباره علت عمده مراجعه زائران توضيح دهيد؟
در طي سال درمانگاهها در كربلا و نجف پذيراي زائران امام حسين (ع) هستند. در سال ۹۲ چيزي در حدود ۵۰۰ هزار زائر ايراني در ۱۱ درمانگاه مستقر در عراق توسط تيم پزشكي پذيرش شدند اما از ابتداي امسال تعداد زائران كمتر شده است و هنوز تعداد دقيقي از مراجعهكنندگان در دست نيست.
به طور كلي براساس گزارشهاي ساليان گذشته از هر ۳ زائر حاضر در عراق يك زائر به طور متوسط به درمانگاههاي ايران در عراق مراجعه ميكنند.
ترديدي نيست كه شرايط آب و هوايي، نوع غذا و نوع آب آشاميدني در عراق در بروز بيماري تأثيرگذار است. علاوه بر آن سنگين بودن اين
سفر است. در نجف حرم مطهر امام علي (ع)، مسجد كوفه و مسجد سهله و در كربلا حرمين امام حسين (ع) و حضرت ابوالفضل و ساير مقابر را زيارت ميكنند. گرچه در حال حاضر زيارت حرمين شرفين در سامرا و كاظمين مقدور نيست با اين حال سفر سنگين است و تعداد مراجعه كنندگان به درمانگاهها زياد است.
براساس گزارشهاي به دست آمده، علت عمده مراجعه زائران ايراني به درمانگاههاي مركز پزشكي مستقر در عراق بيماريهاي اسكلتي و دردهاي دست و پاست. بيماريهاي تنفسي و گوارشي علت بعدي مراجعه زائران به درمانگاههاست.
درخصوص ضرورت وجود مركز پزشكي حج و زيارت در عراق توضيح دهيد، آيا با وجود اينكه تعداد زائران در طي سال كم و زياد ميشود، لازم است مراكز درماني ايران در عراق هميشه فعال باشند؟
ما در ايران زندگي ميكنيم و يك سرماخوردگي با چند روز استراحت بهبود مييابد. اما اين سرماخوردگي ساده اگر در كربلا اتفاق بيفتد، نميتوانيم به زائر بگوييم سه روز در هتل استراحت كن. زائر هزينه كرده و سالها در انتظار تشرف بوده حالا به دليل يك سرماخوردگي بايد از زيارت باز بماند
. اينجاست كه ارزش كار مركز پزشكي حج و زيارت نمايان ميشود. بنابراين كنترل سريع بيماري در ايام تشرف به كربلا و نجف بسيار اهميت دارد كه توسط كادر مركز پزشكي امكانپذير است.
از سويي زائراني كه دچار بيماريهاي قلبي، ديابت و سكتههاي قلبي و مغزي هستند، ممكن است در ايام سفر دچار مشكل شوند، اگر خودشان بخواهند به بيمارستانهاي عراق شخصاً مراجعه كنند، بيترديد مشكلات زيادي در اين مسير خواهند داشت. بنابراين حضور تيم پزشكي در عتبات نقش بسزايي در كنترل بيماري و راحتي زائران ايفا ميكند.
كادر پزشكي ايران مستقر در عراق از ابتداي بروز مشكل در كنار بيمار حضور دارند و در صورت نياز، فرد را به بيمارستان يا به ايران منتقل ميكنند. بنابراين تا زماني كه افراد نيازمند چنين خدماتي نباشند، ارزش اين خدمات را درك نخواهند كرد.
عراق كشوري است كه در ۳۰ سال حكومت بعث بسياري از زيرساختهايش را از جمله زيرساختهاي بهداشتي و درماني را از دست داده است و حتماً شنيدهايد كه عراقيها براي سادهترين اعمال جراحي و درمانهاي پيش پا افتاده به ايران ميآيند. اين نشان دهنده اين است كه مشكل زياد است. بنابراين زماني كه با يك كشوري روبهرو هستيم كه خودشان در شبكه بهداشتي و درماني با مشكل مواجه هستند، ضرورت دارد تمهيدات خاص براي زائران خود داشته باشيم. تعداد مريض و زائر براي ما مطرح نيست، براي ما ارائه خدمت حتي به يك زائر است.
در مورد بيماري ابولا و كرونا صراحتاً از سوي مسئولان اعلام شده است كه اين بيماريها به همسايگي ايران هم رسيده است و ايران بايد براي كنترل بيماري دقت بيشتري داشته باشد. بنابراين با اعزام تعداد زيادي زائر ايراني به عراق در ايام تاسوعا و عاشورا به طور قطع مركز پزشكي بايد تدابير ويژهاي در اين خصوص انديشيده باشد در اين باره توضيح دهيد؟
در جلسات توجيهي كه براي پزشكان و تيم ۶۰ نفره اعزامي برگزار شد، توصيه مؤكد شد كه هر شخص مشكوكي را كه علائم ابولا از تهوع، تب و دردهاي عضلاني شديد دارد، سريعاً گزارش كنند و
آزمايشهاي لازم را انجام دهند اما خوشبختانه تاكنون هيچ مورد مشكوكي از ابولا در بين زائران ايراني كه به عراق سفر كردهاند، گزارش نشده است.
آيا خود كشور عراق هم موردي از ابتلا به اين دو بيماري نداشته است؟
در حال حاضر عراق شرايط امنيتي خاصي دارد و انتظار ما نميتواند از اين كشور اين گونه باشد كه آمار دقيق داشته باشند، اما ما مسئول زائران ايراني هستيم. به قطعيت اعلام ميكنم كه تاكنون هيچ مورد مشكوكي نداشتهايم و آموزشهاي لازم در اين زمينه ارائه شده است. البت
ه صحبتهايي كه از سوي مسئولان نظام شده است كاملاً درست است و لازم است ايران در اين زمينه گوش به زنگ باشد. زائران ما هم بايد هشيار و محتاط باشند.
در عين حال باز هم مركز پزشكي حج و زيارت از زائراني كه كهولت سن يا مشكلات قلبي، عروقي و تنفسي دارند، درخواست ميكند كه در مناسبتهاي شديد و سنگين به دليل ازدحام زياد جمعيتي مشرف نشوند.
در صورت بروز مورد مشكوك به اين بيماريها چه تدابيري انديشيدهايد؟
تا حد امكان خدمات بهداشتي درماني بلافاصله ارائه ميشود و تحت كنترل قرار ميگيرد و سريعاً مورد مشكوك به وزارت بهداشت ايران اطلاع داده ميشود تا در صورت نياز به ايران منتقل شود.
در بحث درمان به جرأت ميگويم زائري وجود نداشته كه تحت تعرض اين افراد قرار گرفته باشد و به درمانگاههاي هلال احمر ايران منتقل شده باشد. البته مركز آمادگي كامل دارد و هميشه نيروهايي كه برايشان از قبل ويزا صادر شده است ذخيره داريم كه در صورت بروز مشكل همان روز به عراق اعزام شوند.
با توجه به اهميت اربعين در كربلا و سيل تشرف مشتاقان به حرم امام حسين (ع)، براي اربعين امسال مركز پزشكي چه تعداد پزشك و پرسنل درماني اعزام خواهد كرد؟
امسال براي اربعين تمهيدات ويژه و بسيار وسيعي توسط هلال احمر ايران تدارك ديده شده است. علاوه بر اينكه تعدادي چادر امدادي در كربلا مستقر شده، سه چادر امدادي نيز در بين مسير كربلا و نجف در مسير موكبها برپا شده است. تعداد اين چادرها امسال به ۵ چادر ميرسد. علاوه بر اين سال گذشته تعداد نيروي اعزامي ما در اربعين ۸۰ نفر بود كه امسال به ۱۰۰ نفر افزايش خواهد يافت. براي ايام اربعين حسيني هماهنگيهايي صورت گرفته كه با دستور رئيس جمعيت هلال احمر ايران استانهاي مرزي بتوانند با هماهنگي سازمان حج و زيارت چادرهاي امدادي را در استانهاي مرزي برپا كنند و خدمات از داخل ايران آغاز شود
.